Implantatbehandling og oralkirurgi

 

Mistet tann – hvilken løsning er best for meg?
Implantat eller krone/bro?

 

Når man mangler en eller flere tenner finnes det flere måter å erstatte disse på. Om man har frisk tann på hver side av det aktuelle området kan man lage en bro av for eksempel tre tannkroner . Dette betyr at disse tennene må slipes ned og settes krone på slik at de kan fungere som pillarer i broen. Det betyr derimot også at om en av tennene i broen etterhvert skulle få problemer og i verste fall måtte trekkes, vil man dessverre miste hele broen. Med andre ord, varigheten på broen avhenger av at nabotennene holdes friske og på plass.

Et alternativ til dette er implantatbehandling. Et implantat er en skrue av titan som settes inn i kjevebeinet.  Det er flere ting du bør merke seg før du skal velge hvilken behandling som er riktig for deg:

 • Du slipper å behandle tennene ved siden av det aktuelle området og du vil kun få ny tann der du trenger det.
 • Dette er en dyrere behandling og vil som regel koste cirka dobbelt så mye som en broløsning.
 • En bro og et implantat med tannkrone på vil se helt lik ut i munnen din. De vil også kjennes like ut i munnen.
 • En implantatskrue vil sitte i kjeven din resten av livet ditt, så sant du tar godt vare på munnhygienen og går jevnlig til tannrens.
 • Det er ikke alle som er kandidater for implantatbehandling. Det finner noen sykdommer og medisiner som kan gjøre at man ikke bør få implantater. Man må også ha tilstrekkelig med kjevebein i det aktuelle området.
 • Implantatbehandling strekkes ut over lengre tid men krever mindre tid sittende i tannlegestolen. Du trenger 2 kortere opphold ved våre klinikker med noen måneders mellomrom for å gjennomføre en slik behandling. Å erstatte en tann ved hjelp av bro krever ett opphold ved vår klinikk i utlandet eller flere korte turer til vår klinikk i Kristiansand over en periode på 2-3 uker.

Implantater – hva er egentlig det?

Implantat er en skrue av titan som settes inn i kjevebeinet. Denne skruen fungerer som en tannrot. På skruen festes en distanse/abutment som vil være festepunktet mellom skruen som ligger gjemt i kjevebeinet og tannkronen som selvfølgelig vil være synlig over tannkjøtttet som en vanlig tann. Vi benytter oss av implantatsystemene til Alpha Bio og Nobel Biocare. Det er disse produsentene som er mest brukt av norske tannleger og det er disse vi har lengst og best erfaring med å bruke.

Hvordan får jeg et implantat?

Første skritt vil være å finne ut om du er en kandidat for implantatbehandling. Det er flere faktorer som må være på plass før du er klar for operasjon:

 • Du må ha god nok helse for å få implantat. Selv om selve inngrepet er lite kan det være en stor påkjenning for en person med en alvorlig sykdom som virker inn på allmenntilstanden.
 • Medisiner kan påvirke hvorvidt en implantatbehandling blir suksessfull. Det vil si at om man har diabetes og et dårlig regulert blodsukker, eller om man går på blodfortynnende midler og har for tynt eller for tykt blod, kan dette være med på å gjøre at man dessverre ikke er en kandidat for behandlingen.
 • Du må ha nok kjevebein i det aktuelle området for å få plass til skruen.

 

 

Implantatbehandling foregår normalt i 3 trinn:

 1. Eventuelle tenner trekkes. Deretter er det rundt 2-3 måneder helingstid. Det lønner seg derfor ofte å gjøre tanntrekkingen hjemme i Norge. I spesielle tilfeller anbefaler vi at kirurgen som senere skal operere inn implantatene får trekke tennene i det aktuelle området. Rådfør deg med oss om hva som er best i ditt tilfelle.
 2. Kirurgisk innsetting av tannimplantatene. Det settes normalt av 3-5 arbeidsdager ved klinikken. Deretter følger 3 – 6 måneder helingstid.
 3. Påsetting av protetikk (krone, bro eller implantatprotese). Dette tar normalt 5 – 10 dager avhengig av arbeidets omfang.

 

 

Vi kan tilby:

 • Implantatbehandling
 • Sinuslift / innsetting av kunstig kjeveben
 • Kirurgiske tanntrekkinger
 • Rotamputasjoner
 • Fjerning av cyste i munnhule og kjeve/ansikt

Sinus lift

Et sinus løft er et mindre kirurgisk inngrep som øker benvolumet i overkjeven. Volumøkningen er mellom kjeven og bihulene som er på hver siden av nesen. For å gjøre plass til kunstig kjeveben vil sinus membranen flyttes oppover eller “løftet”.

Målet med denne kirurgiske prosedyren er å øke tykkelsen av kjevebenet. I løpet av benerstatningen blir et erstatningsmateriale plassert i mellom bihule membran og basen av den maxillaris bihulen.

Utredning og planlegging av kirurgi

Den første konsultasjonen vil gjerne bestå av panoramarøntgen, eventuelt også av CBCT-scan. Tannlege og kirurg vil gjøre en utredning og om nødvendig konsulteres også tanntekniker. Deretter lages det en behandlingsplan som inkluderer antall turer og varighet på disse, samt en eksakt pris på hele behandlingen.

Priseksempel:

Nobel Biocare:
1. Implantat ved klinikken i Kristiansand eller Forus koster:

Nobel Biocare Replace impl. Replace fra 9500
Implantat krone   fra 11900

Tannkronen som setter på implantatet, kan enten være MK, metallkeramisk krone eller Prettau, FullZirkonium krone.