Estetisk behandling

Det finnes mange former for estetisk behandling. Bleking er for eksempel en vanlig og trygg behandling som kan benyttes for å få bukt med misfargede eller gule tenner. Friske tenner kan blekes utenfra, og du kan enten bleke tennene på klinikken eller få utstyr med deg slik at du kan gjøre det selv hjemme.

Hvis du skulle ønske å endre både farge og form på tennene dine, kan skallfasetter være løsningen. En skallfasett er et tynt skall, enten den er fremstilt i et keramisk materiale eller kompositt, som tilpasses hver enkelt pasient sin tann og passer perfekt. Skallfasetter kan benyttes på framtennene, og vil man endre form og farge på jeksler er tannkroner ofte å anbefale.

Tannbleking

shutterstock_23578147

Tannbleking kan gjennomføres på en trygg og behagelig måte, enten hjemme eller på klinikken. Her er det flere behandlingsmåter som kan være tilgjengelig for deg. Det er opp til tannlegen å bestemme hvilken blekemetode som kan passe best for nettopp deg og det er lurt å gjennomføre en tannrens hos tannlegen før man setter i gang med tannbleking. Mange er overrasket over hvor hvite og fine tennene blir etter en skikkelig god tannrens og mange velger da å utsette blekingen til et senere tidspunkt. Ta kontakt med klinikken for å høre mer om hvilke metoder som er tilgjengelig for deg. Merk at de tennene du eventuelt skulle ha tannkroner eller fasetter på ikke kan blekes. Det samme gjelder for hvite tannfyllinger. Det er også viktig å merke seg at alle evenentuelle karies må behandles før man er en kandidat for tannbleking.

Skallfasetter

Porselensfasetter, skallfasetter eller tannfasetter som de også kalles er et tynt skall som skreddersys og festes på tannens/tennenes forside slik at de ser vakrere og friskere ut. Skallet går hele veien fra tannkjøttskanten og ned til enden på tannen. Fasetten sitter godt fast og løsner vanligvis ikke ettersom den limes til tannen. Resultatet blir svært naturlig, takket være at fasetten ligner tannens egen oppbygning – nesten som et nytt lag med emalje! Skallfasetter gir en total “tann-makeover” og anvendes primært når missfarging skal skjules, når tennene har ujevn tannplassering eller tannform, uønskede mellomrom, gliper og åpninger som skal tettes, sprekker eller slitte fortenner.

“Forenklet kan man si at tannfasader gjør sin nytte for tennene som løsnegler gjør for hendene”

Når skallfasetter egner seg spesielt godt:

Misfarget emalje – svært misfargede fortenner som ikke svarer på tradisjonell tannbleking kan behandles med skallfasetter som vil skjule de underliggende tennene fullstendig.

Skadet eller slitte tenner – slitte eller skadete fortenner får et nytt utseende ved hjelp av tannfasetter. I noen tilfeller kan skader imidlertid behandles ved hjelp av enklere midler, eks. å bygge opp tannen med kompositt.

Ujevne tenner eller mellomrom – ujevnheter i tennenes form og i noen tilfeller mellomrom kan korrigeres ved hjelp av tannliming som er en enklere behandling. Porselensfasetter er imidlertid et mer robust og levedyktig alternativ hvis liming ikke er tilstrekkelig.

Skjeve tenner – skjeve fortenner bør i første omgang behandles med tannregulering. I enkelte tilfeller kan imidlertid porselens fasetter være en raskere og enklere løsning.

Gliper mellom tenner – gliper og ujevn avstand mellom fortennene kan enkelt behandles ved hjelp av skallfasetter eller kompositter som vil gi et jevnere smil.

Skallfasetter kan enten produseres av det keramiske materialet porselen (porselensfasetter) eller en plastblanding (komposittfasetter).

skallfasetter-porselensfasetter-komposittfasett

Porselensfasetter er de mest holdbare da de varer ca 7-15 år fram i tid. De motstår misfarging betydelig bedre enn komposittfasetter og gir et mer naturlig utseende. De produseres etter bestilling ved et bestemt laboratorium.

En komposittfasett (plastfasett) fremstilles av tannlegen. Han/hun lager en skulptur av materialet i tynne lag på tannen. Dette er en fordel siden dette kan gjøres ved et vanlig tannlegebesøk. Sammenliknet med porselensfasetter er prisen betydelig lavere men kort holdbarhet (2-5 år) kan over tid resultere i en høyere sluttkostnad.

Ved mindre skader på en tann så vil ofte en komposittbehandling være det beste alternativet da den i minimal grad påvirker den naturlige tannstrukturen.

Ta kontakt med en av våre klinikker for å se om fasetter eller tannbleking er en god løsning for deg.