F.A.Q – Ofte stillte spørsmål om tannbehandling i utlandet
Her får du et utdrag av de spørsmålene vi oftest møter, men finner du ikke svarene du trenger her – så må du gjerne ta kontakt med oss.

Tenner

Er du blant dem som fikk tennene fylt med store, mørkegrå amalgamplomber for flere tiår siden?

Du er ikke alene. Amalgam var tidligere er så populært fyllingsmateriale at folk i 40- og 50-årene i dag blir omtalt som amalgamgenerasjonen.

Det er en ganske stor prosess å fjerne amalgamfyllinger, og det innebærer en viss risiko. Når man fjerner fyllingene kan det oppstå vibrasjoner i tennene, noe som gjør at de kan bli skadet og sprekke, dersom dette skjer, kan de økonomiske utgiftene bli langt større enn du hadde sett for deg.

Resultatet kan bli at du må bytte til en krone og det kan fort koste deg mellom fem til seks tusen kroner, en forholdsvis stor forskjell fra de tusen til femtenhundre kronene du hadde beregnet å bruke på en ny fylling.

I mange tilfeller er det nok best å la fyllingene ligge, og heller vurdere å skifte dem dersom man opplever plager.

Nei..
For sterke blekemidler er ikke bra. Derfor bruker vi svakere, mer skånsomme midler som får virke i lengre tid.
Vitenskapelige undersøkelser viser at man med hjelp av et mikroskop kan se at emaljens overflate påvirkes noe.

Det handler imidlertid om en svært liten påvirkning – man kan sammenligne det med den forandring som skjer når man drikker en flaske Cola!
For mer infor se her: Tannbleking

Tannkjøttbetennelse, også kalt “Pyrea Periodontitt” er enkle, overfladiske betennelser i tannkjøttet, men kan også bre seg og involvere kjevebein og tannens festeapparatet.
Det finnes flere typer periodontale sykdommer, og alle kommer av bakterieinfeksjoner som angriper tannkjøtt, kjevebein og tannfestet som holder tennene fast i kjeven.
Tanken på at tennene dine kan løsne er antageligvis helt ufattelig, men faktum er at hver tiende person i Norge rammes av tannløsningssykdom.

Tannstein som dannes ovenfor tannkjøttsranden, forårsaker sjelden periodontale sykdommer. Men oftest dannes det tannstein under tannkjøttet ved at det fester seg til overflaten av tannrøttene. De første symptomer på periodontale sykdommer er blødninger, dårlig ånde eller fargeforandring på tannkjøttet. Der er kun tannlegen eller tannpleieren som kan fjerne tannbelegg og tannstein på en effektiv måte.
For mer info se her: Pyrea Periodontitt

Det er ikke vanlig å oppleve betydelig ubehag under prosessene. Under omformingen av en tann kan det hende legen gir deg lokalbedøvelse.
For mer info se her: Kroner og broer

Våre undersøkelser viser at med riktig tannbehandling, bør en ny helkeramisk tannkrone vare i flere år. Bak Zirkonium tannkroner ligger mange år med kliniske studier, som kan bevise at tannkronene er meget sterke.
For mer info se her: Kroner og broer

Behandlingen innebærer 3 steg.

  1. Eventuelle tenner trekkes. Deretter er det rundt 3 måneder helingstid. Det lønner seg derfor ofte å gjøre tanntrekkingen hjemme i Norge. I spesielle tilfeller anbefaler vi at kirurgen som senere skal operere inn implantatene får trekke tennene i det aktuelle området. Rådfør deg med oss om hva som er best i ditt tilfelle.
  2. Kirurgisk innsetting av tannimplantatene. Det settes normalt av 3 til 5 arbeidsdager ved klinikken. Deretter følger 3 – 6 måneder helingstid.
  3. Påsetting av protetikk (krone, bro eller implantatprotese). Dette tar normalt 5 – 10 dager avhengig av arbeidets omfang.
    For mer info se her: Implantat og kirurgi

Et tannimplantat er en liten skrue i titan. Implantatet opereres inn i kjeven og erstatter tannrøtter som har gått tapt. På skruen festes kunstige tenner som fungerer og ser ut som naturlige tenner. Implantater kan benyttes til å erstatte enkle tenner, mange tenner eller alle tennene i tannløse kjever.
For mer info se her: Implantat og kirurgi

Reise

Hotellet man bor på heter Gloria Lux Subotica og er et 4 stjerners hotell midt i sentrum. Det er et lite SPA på hotellet som man kan bruke mot en avgift. Her finnes blant annet sauna og boblebad.

Rommene er av god standard og har selvfølgelig internettmuligheter, aircondition og kjøleskap. Om det er ledig, bokker vi alltid rom til våre pasienter med balkong ut mot klinikkens fasade.

Det finnes også suiter og leiligheter på hotellet om man skulle ønske det.

Enkeltrom koster ca 360 NOK per natt, og dobbeltrom koster ca 450 NOK per natt, litt avhengig av kursen. Inkludert i rom prisen er frokost buffet og en enkel middag (kun et valgalternativ). På dagtid er ikke restauranten betjent med egen kokk, men betjeningen hjelper deg eventuelt med å bestille utsøkt mat fra en av byens beste restauranter, ”Boss”, som ligger like ved. Maten leveres fraktfritt og menyene ligger klar på bordene. Betjeningen dekker opp for deg på vanlig vis når du får maten din. Maten må betales kontant ved levering.

Vi gjør oppmerksom på at hotellet har røykesoner, blant annet er det tillatt å røyke i enkelte deler av restauranten. Slik er det dessverre på de fleste hoteller og restauranter i denne delen av Europa.

Betalingen for hotelloppholdet skjer på vanlig vis ved utsjekking, gjerne med kort.

Dinar er gjeldende myntenhet i Serbia (RSD). Det er ikke nødvendig å ta med Dinar fra Norge, når du tar ut Dinar fra en vanlig minibank får du en god kurs. Det finnes en minibank i samme bygg som klinikken.

Euro €, er ikke offisiell valuta i verken Serbia eller Ungarn.

Valutakursene er som følger:

1 NOK – ca 13 RSD (Dinar)

1 NOK – ca 35 HUF (Ungarske Forint)

For enkelthets skyld så kan man dele den lokale prisen (i Serbia) på 10, så får man en pekepinn på prisen i NOK.

Nei, det er rimelig å spise god mat i Serbia, en biffstek med tilbehør koster rundt 60 NOK og øvrige middagsretter koster mellom 30-50 NOK (”Boss”). Desserter ligger på rundt 10-15 NOK. Øl og vin koster mellom 10-15 NOK (per glass), avhengig av type. Våre pasienters stamsted må sies å være restaurant Boss, som er sterkt anbefalt og ligger 3 minutters gange fra hotellet.

Det er selvfølgelig mange andre gode alternativer for mat. Prøv gjerne en tradisjonell søndags buffet ute ved innsjøen eller en ekte gulasj et steinkast unna hotellet. Eller kanskje det kunne friste med en tur til en lokal vingård for en bedre middag og vin smaking? Spør våre resepsjonister ved klinikken om tips og vei direksjoner!

Det er et stort marked 800 m unna hotellet som er åpent alle dager unntatt mandag. Her finner du det meste – klær og sko i alle merker og fasonger. Gull, sølv, smykker og kunst, er også noe som er en del rimeligere enn i Norge. Prisen på enkelte ting kan komme ned i en tiende del av norske priser.

I sentrum er det selvfølgelig en flust av butikker, noen rimelige, andre dyrere. Her er det bare å gå rundt og kikke. Kofferten blir nok god og full innen hjemreise!

Generelt lønner seg ofte å handle ting som er laget av lokal arbeidskraft. Da kan besparelsene være vesentlig. Eksempler på dette er skreddersydde skinnjakker, duker og lokal kunst osv.

Bruker du BRILLER??

Vi har et samarbeid med en lokal optiker, hvor du kan fornye briller for ca 1/3 av norske priser. Våre pasienter får en syns-undersøkelse for 80 NOK. Det er fint om du sier i fra om at du ønsker en øyeundersøkelse allerede første dagen ved klinikken. Dermed kan brillene ferdigstilles innen hjemreise.

Nei, strøm og strømkontakt er det samme som i Norge.

Nei, det er som regel mellom 15-20 pasienter til behandling til en hver tid hos oss. Mange reiser alene og dermed er det mange som får nye bekjentskaper  der nede da  det er lett å komme i kontakt med hverandre siden alle er i samme båt.

Det sitter ofte pasienter på klinikken og kikker på norsk tv, eller sitter  på gårdsplassen mellom klinikken og hotellet der det er servering . Ofte reiser det en hel gjeng ut på kveldene og spiser sammen, og vi ser ofte at damer finner hverandre og blir shoppingpartnere mens ektemennene holder fortet oppe på hotellet med en eller to pils i friluft.

Annet

I over 25 år har Alpha-Bio Tec vært ledende på utvikling, produksjon og markedsføring av implantater, protetikk deler, Bio materialer og en rekke dental kirurgisk instrumentering. Alpha-Bio Tec tror på å gjøre implantologi enkle, mens produksjon av høyeste kvalitet produkter for det globale markedet og tilby kundene med best mulig service.

Velkommen til nettsiden til Zirkondent GmbH,

Innovasjon og pålitelighet – Dette er våre sterke sider.
Siden 2006, vi står ved våre kunder som en profesjonell dental CAD / CAM – Milling Center i Greater Hamburg og Hannover.

Vårt team av kompetente og erfarne medarbeidere gir sine ferdigheter og kunnskap for å sikre høyest kvalitet.

For være tannleger og tanntekniske laboratorier, produserer vi kun høy kvalitet og rimelig protese rammer. Disse består av velprøvde, biokompatible, og sertifisert CE-godkjente tyske kvalitetsmaterialer.