Tannkrone

Når det er så lite igjen av tannen at den nesten er tapt, kan en krone ofte gjenskape funksjon og utseende. Kronen kan fremstilles i flere ulike materialer.
Det vanligste er at innerkjernen på en krone gjøres i et meget holdbart materiale, f.eks gull eller titan. De siste årene har også helkeramiske kroner blitt mer vanlig.

Hvordan foregår det?
Kroner lages individuelt for hver pasient. Tannlegen må vanligvis ta et avtrykk av tannen som skal repareres. Med hjelp av avtrykket fremstilles en gipsmodell og på denne lages deretter den sterkere innerkjernen. Flere lag porselen brennes på innerkjernen, noe som gir kronene et naturlig utseende og en naturlig form. Til slutt limes kronen fast til tannen.

Stiftkroner
I blant er tannen så skadet og kort at den ikke kan bære en krone. Da kan tannlegen forlenge tannen med en stift. Stiften settes fast inne i roten og tannen må da være rotfylt.
På stiften kan det deretter festes en krone.

Stifter fremstilles ofte i en gullegering, men også i kompositt eller glassfiber.

Forbedre tennene dine

”Nytt smil” er et populært uttrykk i dag. Uansett om det er på TV eller i de nyeste motebladene, vil du sannsynligvis høre om hvordan livet har forandret seg for de som har opplevd å få et nytt smil. Når det gjelder kosmetisk (eller estetisk) tannbehandling, kan det å få et nytt smil rette opp de fleste ufullkommenheter i et smil.

En populær teknikk som brukes i estetisk tannbehandling, er tannbleking. Selv om tannbleking er effektiv når det gjelder å forbedre fargen på tennene, er det ikke effektivt når det gjelder å rette på andre mulige ufullkommenheter. Sammenlignet med tannbleking, kan Zirkonium tannkroner både forbedre fargen på tennene og rette opp problemer som skader på tennene, eller skjeve tenner.

Hvis du vil ha mer informasjon om permanente alternativer til tannbleking og løsninger for nye smil, leser du videre.

Zirkonium tannkroner

Når overflaten (eller tannkronen) til en av tennene dine blir skadet på grunn av tannråte eller annen skade, vil tannlegen din mest sannsynlig anbefale deg å få den reparert. Hvis tannen ikke kan repareres på grunn av tannråte, vil tannlegen sannsynligvis erstatte den. Hvis en skadet tann ikke behandles, påvirker den ikke bare smilet ditt, men den kan også føre til mer tannråte i den underliggende tannen og roten, noe som resulterer i at du behøver en rotkanal eller en annen stor tannprosedyre.

Enten tannen din er angrepet av tannråte, eller du har skadet tannen, er en Zirkonium tannkrone fra NorDent en vakker, sterk og nøyaktig løsning for å erstatte den skadede tannkronen. Det beste av alt er at den ser ut som din naturlige tann.

I motsetning til tannkroner med metallkjerne, etterlater ikke NorDent`s Zirkonium tannkroner en grå linje ved tannkjøttet.

Prosedyre for Zirkonium tannkrone
  1. Det første trinnet på veien til din nye Zirkonium tannkrone, er at tannlegen undersøker din nåværende situasjon. Når tannlegen har avgjort at tannkronen ikke kan repareres og må erstattes med en Zirkonium krone, vil tannlegen fortsette ved å forberede tannen på en ny tannkrone.
  2. Tannlegen forbereder tannen din ved å slipe den til for å gi plass til kronen. Det er svært vanlig å få bedøvelse under dette trinnet. Tannlegen tar deretter et avtrykk av dette området i munnen din.
    I tilfelle du ikke visste det, er et tannavtrykk en “negativ” kopi av munnen din. Avtrykket tas ved hjelp av et elastisk materiale, og deretter helles gips i avtrykket for å lage en nøyaktig kopi av munnen (eller modellen).
    Når modellen er laget, sender tannlegen den til et toppmoderne produksjonssted, der din spesialtilpassede Zirkonium krone blir produsert. Til slutt forbereder tannlegen en midlertidig tannkrone til deg, slik at du kan spise normalt frem til den Zirkonium tannkronen er ferdig.
  3. Innen svært kort tid, vil tannlegen motta din spesialtilpassede, Zirkonium tannkrone. Tannlegen vil forberede tannen din på tannkronen ved å fjerne tannråte og slipe den til for å gjøre plass til kronen.
    Deretter kontrollerer tannlegen om den endelige tannkronen sitter perfekt. Når du er fornøyd med resultatet, vil tannlegen din sementere tannkronen på. Det var det… bare tre enkle trinn og vips, en vakker, ny tann.

Hva er Zirkonium?

NorDent`s Zirkonium krone er vakker gjennomskinnelig som de naturlige tennene. Det helkeramiske materialet etterlater ingen unaturlig grå linje ved tannkjøttet, fordi det er biokompatibelt og metallfritt. En porselen forent med metall-krone har en kjerne av støpt metallegering dekket med porselen. Hvis tannkjøttet trekker seg tilbake, vil en grå linje komme til syne.

Gjør det vondt å få en en tannkrone?

Det er ikke vanlig å oppleve betydelig ubehag under prosessene. Under omformingen av en tann kan det hende legen gir deg lokalbedøvelse.

Hvor lenge skal en tannkrone vare?

Våre undersøkelser viser at med riktig tannbehandling, bør en ny helkeramisk tannkrone vare i flere år. Bak Zirkonium tannkroner ligger mange år med kliniske studier, som kan bevise at tannkronene er meget sterke.

Jeg er allergisk mot metall. Bør jeg være forsiktig med å få en ny tannkrone?

NorDent`s Zirkonium tannkroner er både metallfrie og laget av kroppsvennlig (eller biokompatibelt), ikke-allergenisk materiale.

Zirkonium – Tannkroner

Når overflaten (eller tannkronen) til en av tennene dine blir skadet på grunn av tannråte eller annen skade, vil tannlegen din mest sannsynlig anbefale deg å få den reparert. Hvis tannen ikke kan repareres på grunn av tannråte, vil tannlegen sannsynligvis erstatte den. Hvis en skadet tann ikke behandles, påvirker den ikke bare smilet ditt, men den kan også føre til mer tannråte i den underliggende tannen og roten, noe som resulterer i at du behøver en rotkanal eller en annen stor tannprosedyre.

Enten tannen din er angrepet av tannråte, eller du har skadet tannen, er en Zirkonium tannkrone fra NorDent klinikken en vakker, sterk og nøyaktig løsning for å erstatte den skadede tannkronen. Det beste av alt er at den ser ut som din naturlige tann.

Hvis du behøver en tannkrone, spør oss om du er en passende kandidat for å få en Zirkonium tannkrone fra Dental Norge.

Hva er Zirkonium?

Zirkonium er et materiale som er biokompatibelt, noe som vil si at kroppen anser materialet som sitt eget. Zirkonium blir blant annet benyttet i hofteleddimplantater, så det viser hvilke egenskaper materialet har.

I tillegg til denne overlegne biokompatible egenskapen, så er Zirkonium hvitt. Siden det slipper gjennomlys, så er dette det nærmeste man kommer ens egne tenner.

Å lage fullporselenskronene er en møysommelig prosess, og et presist håndverk fra avtrykket tas – til de ferdige kronene blir sementert på plass.

 

Når en tann må trekkes
Tanntrekking er ganske vanlig på grunn av dårlig tannhelse og tannkjøttsykdom. Det kan høres ut som det er ufarlig å la hullet etter en manglende tann stå åpent, men konsekvensene av ikke å fylle igjen hullet, kan være:

Endre posisjon
Tennene som ligger i nærheten av den manglende tannen, kan endre posisjon for å fylle ut åpningen;
Tapet av roten til den manglende tannen kan føre til at kjevebenet ditt krymper, slik at ansiktet ditt ser eldre ut, og
En manglende tann fremme i munnen kan påvirke smilet og selvtilliten din.
Det finnes flere måter å erstatte tapte tenner. En av dem er å bygge en bro som festes til dine egne tenner.

Fremgangsmåte 
Hvis du mangler flere tenner, vil tannlegen din kanskje anbefale en tannbro. Tannbroer er nyttige for å få tilbake ditt naturlige utseende, og de kan hjelpe deg til å prate og spise ordentlig. Det finnes flere ulike former for tannbroer og partielle tannbroer, men hvis tannbroene ikke har tannimplantater som støtte, vil de vanligvis bruke de nærliggende tennene som feste.

Feste for tannbroen
Tannlegen din vil forberede de nærliggende tennene dine, slik at de kan brukes som feste for den endelige keramiske tannbroen. Minimum to av tennene blir omformet for å danne feste for tannbroen. I noen tilfeller vil tannteknikeren være med på vurderingen.

Avtrykk
Tannlegen tar deretter et avtrykk av dette området i munnen din og leverer avtrykket til tannteknikeren på laboratoriet i etasjen over. Hvis du ønsker det, vil tannteknikeren lage en midlertdig bro til deg mens du venter på de permanente tennene dine.

Modell
Tannteknikeren på laboratoriet hos Dessal Norge lager først en modell av området i munnen din. Deretter utformer han en keramisk tannbro utfra modellen. Dette arbeidet tar noen dager og du vil sannsynligvis bli innkalt for testing og tilpasning for en perfekt passform.

Tilpasning av broen
Når tannlegen har mottatt den nye tannbroen din, må du tilbake til tannlegestolen for å få broen endelig tilpasset og sementert. Tannlegen kontrollerer sammen med deg at tannbroen passer og at du er fornøyd med resultatet.

Sementering
Til slutt semmenteres tannbroen på plass. Du får en grundig innføring for vedlikehold og renhold av dine nye tenner.

Protese

Vi blir alle eldre

Egne tenner hele livet..

Stadig flere eldre mennesker har egne tenner. Nyere undersøkelser viser at flertallet av alle over 65 år har egne tenner og antallet øker. Takket være økt kunnskap om tannsykdommer vet vi i dag mye om hvordan vi kan forebygge å miste tenner. Sammen med pasienten kan vi derfor legge en plan for hvordan vi skal lykkes med dette målet.

Helproteser For ikke så mange tiår siden var uttrekking av tenner og innsetting av helproteser (gebiss) en vanlig behandlingsform. Mange steder var det ikke vanlig å rotfylle de innerste jekslene og en hyppig behandlingsform ved tannverk eller store hull var uttrekking. Det kunne også hende at innsetting av proteser var av forebyggende art, man trakk likegodt ut tennene før de rakk å bli vonde. Noen fikk nye tenner til konfirmasjonen eller før man skulle gifte seg. Tannlegene tilpasset seg ofte denne hverdagen og det ble nok trukket en del tenner som ville latt seg gjøre å redde. Verden var likevel annerledes da enn nå, og uttrekking var akseptert både av tannlege og pasient. Et flertall av befolkningen over 60 år var tannløse og prosentdelen var høyere hos de med lav inntekt enn høy inntekt. De individuelle forskjellene innen disse gruppene var store.

I dag er det fortsatt mange som har helproteser, dvs. at de ikke har egne tenner i munnen. Forekomsten er stadig synkende, men for noen er en helprotese fortsatt et godt alternativ. Ikke alle klarer imidlertid å tilpasse seg en tilværelse med proteser og får problemer.

Kroner og broer Hos mange eldre er flere tenner reparert med fastsittende kroner eller broer. Disse lages oftest når det er for lite igjen av tennene til å få feste for fyllinger.

Legemidler Bruk av legemidler øker med alderen. De vanligste midlene er sovemidler, smertestillende midler, diuretika, blodtrykks- og hjertemedisiner. Mange av disse gir munntørrhet og dette kan føre til sår og øm slimhinne. Munntørrhet gir også økt risiko for tannråte idet spyttets reparasjonsevne er nedsatt.

For å motvirke tannråte p.g.a. munntørrhet finnes det flere hjelpemidler. Det er svært viktig å unngå et stort forbruk av sukkerholdige produkter som f. eks. kamferdrops, bringebærdrops, syrlige drops og pastiller. Det finnes gode alternativer som smaker søtt og er like friske i smaken. De er tilsatt sukkeralkoholer eller andre kunstige søtningsmidler som aspartam. Munntørrhet kombinert med uheldige kostvaner og en utilstrekkelig munnhygiene, kan gi dramatisk mye tannråte, spesielt på blottlagte rotoverflater og i kanten av gamle fyllinger.

Tannkjøttsykdommer En glatt og ren rotoverflate vil hindre tannråte og tannkjøttsykdommer. Et godt renhold langs tannkjøttsranden og mellom tennene er veldig viktig. Alder er ingen risikofaktor for å utvikle tannløsningssykdom. Tannkjøttsykdommene behandles i prinsippet likt hos eldre og yngre, men mulighetene til egenpleie kan hos noen eldre være nedsatt p.g.a. kroniske sykdommer. Støttebehandling i form av ekstra fluortilskudd, Corsodyl tannkrem og hyppig profesjonell rengjøring blir i slike tilfeller aktuelt.

Sår og slimhinnelidelser Kinnslimhinnen er ofte mer utsatt for sår når man blir eldre. Hvis man plages med sårhet, er det lurt å bruke en mild tannkrem uten sterke såpetilsetninger. Eksempel på slike tannkremer er Zendium og Denivit. Infeksjoner med soppen Candida Albicans forekommer relativt ofte under gamle, utilpassede proteser, i munnvinkelen ved lave bitt og av og til i kinnet. Soppinfeksjoner kan behandles med godt resultat, men krever forholdsvis lang behandlingstid.

Kosthold Et sunt kosthold gir like mye hygge som et usunt kosthold. Litt søtt og en kake av og til bør man hygge seg med, det viktigste er å unngå søtsaker til stadighet. Da rekker ikke spyttet å reparere begynnende hull. Det som er sunt for tennene, er sunt for kroppen. Det er også en god idè å spise flere sammen om man har muligheten til det. Et godt måltid gir næring for både kropp og sjel.

Hygg deg etter alle kunstens regler, men bruk sukkerfrie alternativer til mellommåltider og om natten. Det finnes også mange hjelpemidler som kan lette munnhygienen og styrke tannemaljen. Fluor fungerer som et skjold på tannoverflaten og kan reparere begynnende hull. Fluortabletter kan i tillegg stimulere spyttsekresjonen. Tabletten finnes i flere styrker og smaksvarianter og er et godt alternativ til sukkerfrie pastiller.

Corsodyl væske eller gel kan hjelpe mot dannelse av bakteriebelegg og mot dårlig ånde, men kan gi misfarging av tunge og tenner. Disse misfargingene er lette å fjerne. Corsodyl kan også være for sterkt for slimhinnene hos noen. Både Corsodyl og fluortabletter brukes etter samråd med oss.

Regelmessig tilsyn med tennene er viktig. Vi kan oppdage og reparere skader samt gi råd om hvordan du kan unngå at nye skader oppstår.